Vijesti

Sarajevo -- Reformska agenda koju trebaju provesti vlasti u BiH podrazumijeva i smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi i administraciji. Proteklih godina u javnim preduzećima i administraciji zabilježen je veliki broj zapošljavanja gdje se manje gledala stručnost, a više tražila stranačko-politička podobnost.

Tako su javna preduzeća i javni sektor, pa i Vlada RS-a postali institucije za zapošljavanje podobonih, a učestala pojava prilikom zapošljavanja je nepotizam.

Analitičari smatraju da bi i novi zakon o radu, koji je predviđen u reformskoj agendi trebao smanjiti broj zaposlenih u javnim preduzećima i upravi, ali i upozoravaju.

"Tako je novi zakon o radu suštini udar na javni sektor, a to znači zdravstvo, školstvo, javna preduzeća gdje je sve bilo političko zapošljavanje. Ono što mene brine je ova situacija u kojoj još uvijek vlada politički nepotizam i ovo će biti iskorišteno za otpuštanje ljudi, međutim, otpuštat će tuđe, a ne svoje“, rekao je Damir Miljević, ekonomski analitičar iz Banja Luke, javlja "federalna.ba".

Reformske teme

Blog

Vijesti