Vijesti

Na plenarnom panelu o poboljšanju poslovne klime za poticanje investicija u okviru završetka Summita 100, Tomaž Berločnik iznio je usporednu statistiku koja upućuje kako je poslovna klima u regiji u odnosu na Europsku uniju (EU) znatno lošija, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Tomaž Berločnik, predsjednik uprave Petrola i jedan od moderatora panel rasprave na kojoj su sudjelovali regionalni ministri i njihovi zamjenici iznio je objedinjenu statistiku koja upućuje na poslovnu klimu u regiji.

– Imamo različitu kulturu, religiju, ali zajedničku historiju – izjavio je Berločnik na početku svog izlaganja.

Cijela regija ima nizak BDP po glavi stanovnika, na kompetitivnom indeksu među 144 zemalja, regija je bila između 63 i 97 mjesta. Na indeksu korupcije od 0 do 100 države u regiji dobile su ocjenu od 33 do 58, što znači da je regija visoko koruptivna, kazao je Berločnik.

Sve države imaju različit status prema Europskoj uniji, dvije države su članice, a ostale su tek otpočele pregovore.
 Regija je neto uvoznik energije. Za bilancu struje prosječni deficit je 1 posto, ali između država su velike razlike, -30 posto u Makedoniji, -26 posto U Hrvatskoj, a plus 30 posto u BiH.

Infrastruktura regije je u lošem stanju, rekao je Beločnik, posebno željeznica, put i sistem struje. Regija ima velik gubitak struje, u EU svaka država ima gubitak ispod 5 posto, najbliže EU je Slovenija sa 5,7 posto gubitka struje u transportu, Srbija ima gubitak 15 posto, a Kosovo skoro 32 posto.

Prosječna plata u EU je oko 2.500 eura, najniža u regiji je u Albaniji sa 270, oko 500 u Srbiji i Makedoniji, a 1.800 eura u Sloveniji.

Regija ima veliku nezaposlenost koja je u EU na 11 posto, u Sloveniji je 10, a najveću ima Makedonija sa 29 posto, dok se na Kosovu niti ne zna stopa nezaposlenosti.

– Države jugoistočnog regiona više uvoze i izvoze u EU nego što surađuju međusobno, što znači da imamo veliki potencijal u budućnosti – poručio je Berločnik.

Reformske teme

Blog

Vijesti