Vijesti

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da su završene pripreme za inicijalni set ekonomsko-reformske agende na čije se donošenje BiH obavezala zajedničkom izjavom o evropskoj opredijeljenosti.

On je dodao da bi Savjet ministara danas trebalo da usvoji agendu, a da bi sutra trebalo da uslijedi potpisivanje za sve nivoe vlasti jer je riječ o zajedničkom dokumentu.

"Reforme slijede u oblasti očuvanja finansijske stabilnosti, konsolidacije tekuće potrošnje, smanjenje javnog duga, poboljšanja poslovne klime, povećanja konkurentnosti ekonomije BiH, te reforma u oblasti javne uprave", precizirao je Zvizdić u odgovoru na poslaničko pitanje Senada Šepića iz SDA u vezi sa agendom i deblokiranjem evropskog puta BiH.

Prema njegovim riječima, reforme će se provoditi u rokovima od tri, šest, devet ili 12 mjeseci, zavisno od kompleksnosti reformi i broja mjera koje treba provesti.

"Sve će biti urađeno u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama", dodao je Zvizdić, obraćajući se poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

On je istakao da će Parlamentarna skupština BiH biti ključna u provođenju reformi jer će donositi zakone koji će proizaći iz predloženih mjera i politika koje će biti definisane u agendi.

Odgovarajući na pitanje poslanika HDZ-a BiH Predraga Kožula u vezi sa kašnjenjem objavljivanja rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine, Zvizdić je rekao da problemi postoje u dva pitanja - definisanju statusa rezidenta i ukupnog stanovništva odnosno metodologije načina obrade i konačnih rezultata u te dvije oblasti.

"Cijeli proces treba okončati u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima te stavovima monitoring tima, ali i na način da rezultati koji se dobiju budu uporedivi s rezultatima zemalja regije i EU", naglasio je Zvizdić.

Konstatujući da ovo pitanje treba okončati što prije, Zvizdić je dodao da će se popis stanovništva naći na sjednici Savjeta ministara kada dobiju pisane preporuke od EUROSTAT-a i monitoring tima.

Reformske teme

Blog

Vijesti