Vijesti

Istraživač Centra za politike i upravljanje (CPU) Tarik Moćević učestvovao je jučer na Simpoziju „Pojas i put i duhovno povezivanje naroda“ u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH, gdje je prezentovao rezultate istraživanja o trendovima javnih investicija u BiH koje CPU trenutno provodi.

Moćević je prezentovao rezultate istraživanja CPU-a o trenutnom stanju aktuelnih projekata javnih investicija u BiH, te mogućnostima da se do kraja 2020. godine ostvari prognoza Međunarodnog monetarnog fonda od 6,92 milijarde KM javnih investicija.

Osim Moćevića, na simpoziju su govorili profesor diplomatije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, bivši diplomata i jedan od osnivača Udruženja „Bosansko-kinesko prijateljstvo“ Slobodan Šoja, član Upravnog odbora Centra za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ Ivan Barbalić, predavač na Sarajevo School of Science and Technology Adnan Huskić, bivši zamjenik gradonačelnika Sarajeva, šef kabineta Univerziteta u Sarajevu i predstavnik Konfučijevog instituta u Sarajevu Miroslav Živanović, načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić, te direktor Agencije za promociju izvoza Vanjskotrgovinske komore BiH Enes Aličković. Moderator simpozija bio je Faruk Borić.

Simpozij je organizovao Centar za promociju i razvoj inicijative „Pojas i put“ povodom posjete delegacije Kineske asocijacije za međunarodno razumijevanje (CAFIU), krovnog think-tanka iz Pekinga koji okuplja civilne organizacije iz 60-tak država uključenih u multidisciplinarno izučavanje Inicijative „Pojas i put“.

Simpoziju su se obratili ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Njena ekselencija Chen Bo, te potpredsjednik CAFIU-a Ai Ping.

Inicijativa „Pojas i put“ koju je 2013. pokrenuo predsjednik NR Kine Xi Jinping za cilj ima povezivanje država i naroda svijeta na ekonomskom, kulturnom, civilizacijskom i općedruštvenom planu. Bosna i Hercegovina se nalazi među 70 država i regija koje su zvanično pristupile inicijativi.

Reformske teme

Blog

Vijesti