Vijesti

Međunarodni monetarni fond (MMF) doznačit će BiH nova sredstva po ispunjavanju preostalih uslova u okviru aktuelnog Proširenog aranžmana, u iznosu od približno 76 miliona eura, saopšteno je nakon posjete Misije MMF-a BiH, prenosi portal Klix.

Misija MMF-a posjetila je Sarajevo u periodu od 19. do 22. decembra 2017. godine kako bi razgovarala o prvom pregledu Programa koji dobija podršku iz kreditne linije za proširene aranžmane.

“Osoblje MMF-a i vlasti u Bosni i Hercegovini postigli su sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a, a u vezi politika koje će omogućiti osoblju MMF-a da preporuči zaključivanje prvog pregleda proširenog aranžmana u sklopu kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane. Po ispunjavanju niza uslova, očekuje se da će Izvršni odbor početkom 2018. godine razmatrati zaključivanje prvog pregleda", izjavio je šef misije za Bosnu i Hercegovinu Nadeem Ilahi na kraju posjete.

“Vlasti su već ispunile nekoliko uslova tokom proteklih mjeseci. Nedavno je Parlamentarna skupština BiH usvojila povećanje akciza na gorivo, čime će biti deblokirana velika ulaganja u infrastrukturu, finansirana iz vanjskih izvora. Uz to, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a. U narednim danima, vlasti ostaju posvećene ispunjenju preostalih uslova. Očekuje se će Parlament FBiH usvojiti budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a, a od Vlade FBiH se očekuje pokretanje temeljite procjene (due dilligence) za dva telekom preduzeća u vlasništvu Federacije BiH, BH Telecom i HT Mostar", kazao je Ilahi.

Reformske teme

Blog

Vijesti