Vijesti

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn došao je u posjetu Bosni i Hercegovini, a nakon sastanka s predstavnicima Vijeća ministara BiH zajedno su održali konferenciju za medije na kojoj su navedeni dosadašnji "pomaci" i istaknuto šta je još neophodno uraditi. Prema njihovim navodima, najvažnije je usvojiti akcize na gorivo, prenosi portal Klix.ba.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn kazao je kako mu je bila želja da do kraja godine još jednom posjeti BiH, što je danas i učinio.

"Meni je također zadovoljstvo čuti da jedan vrlo važan niz mjera koje su preostale nisu samo pripremljene, već su i gotovo završene. Najvažnija od njih je dostavljanje odgovora na upitnik. Važno je odgovore dostaviti što je prije moguće, kako bismo mi mogli osigurati dinamiku rada", kazao je Hahn.

Rekao je da usvajanje neophodnih mjera, uz ostalo, znači i usvajanje Strategije o ruralnom razvoju.

"Nepostajanje ovakvih strateških dokumenata ne znači samo nemogućnost pristupa fondu evropskih sredstava, nego onemogućava ljudima da razviju svoju strategiju vezanu za ruralni razvoj", rekao je Hahn.

Hahn je zaključio da isto važi i za usvajanje akciza, na šta je obratio posebnu pažnju.

"Ja mislim da ne moram objašnjavati koliko je infrastruktura važna za privredu jedne zemlje. U suštini, sve se svodi na implementaciju, svrha svega je interes građana. Kao i obično, ponovo ću ostati optimista i izraziti nadu da će odluke biti donesene što je prije moguće", rekao je Hahn.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je neophodno kompletirati zakonsku legislativu vezanu za bankarski sektor i akcizama otvoriti prostor za cestogradnju, što će pomoći otvaranju radnih mjesta.

"Dvije su ključne strategije koje moramo usvojiti: strategija ruralnog razvoja i energetska strategija. Neophodno je to usvojiti u narednim danima. Vijeće ministara je spremno usvojiti te strategije, što bi bilo izuzetno važno za BiH", kazao je Zvizdić.

Istakao je da je BiH veoma zainteresirana za sve procese koji će omogućiti brži protok ljudi i robe.

"Iako to nije nadležnost komesara Johannesa Hahna, potegli smo i pitanje aktiviranja MAP-a. To bi doprinijelo općoj sigurnosti u BiH. Uradit ćemo sve da završimo ono što je do nas kako bismo u očekivanoj dinamici okončali sve procese vezane za dinamiku napretka", poručio je Zvizdić.

Reformske teme

Blog

Vijesti