Vijesti

Ministarstvo socijalne politike priprema novi prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju Federacije BiH, koji će u roku od jednog mjeseca ući u parlamentarnu proceduru, izjavio je jučer u Stocu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Kako je naveo premijer, penzioneri su odlučniji da u pritiscima da se on vrati u proceduru.

„Oni su tražili hitno vraćanje zakona u proceduru sa nekim izmjenama koje bi morale biti ugrađene u novi zakon, a to su na određeni način povećani, ali pravedni zahtjevi sadašnjih penzionera. Jer, nemojmo zaboraviti da ovaj novi zakon je obrađivao nove penzionere koji je mogao ići na štetu ovih postojećih penzionera. Oni to upravo tvrde. Oni su bili glavna kočnica da koeficijent sa 13,6 dižemo dalje. Oni su rekli uredu, sada mi imamo zahtjev da ove penzionere koji su do 98 oštećeni dignete 10 posto”, naveo je Novalić.

Podsjetimo, Vlada je prvi prijedlog izmjena zakona o PIO utvrdila još 14. septembra i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio je prijedlog 13. decembra, ali ga je Dom naroda odbio na sjednici 1. juna, nakon čega prestaje sva parlamentarna procedura vezana za ovu verziju prijedloga.

Reforma penzionog sistema jedna je od mjera na koju se Vlada FBiH obavezala u Pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu prošle godine, s ciljem osiguranja održivosti penzionog sistema putem povećanja broja obveznika doprinosa, povećanja efektivne dobi za penzionisanje, te proširivanja osnovice za obračun doprinosa.

Prvobitni rok za implementaciju ove mjere, prema Pismu namjere, bio je kraj oktobra 2016. godine.

Foto: Klix.ba

Reformske teme

Blog

Vijesti