Vijesti

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu u BiH 1. juna ove godine. Privrednicima u BiH je poručeno da će SSP osigurati korist za građane naše zemlje kroz kvalitetniju, zdraviju i sigurniju robu i povećati povjerenje domaćih i stranih investitora.

                                                                               Foto: Klix.ba


Kako je ranije rekao komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, SSP će omogućiti domaćim kompanijama pristup tržištu EU sa oko 500 miliona potrošača, kao i pružanje usluga u cijeloj EU i učešće na tenderima za javne nabavke te ukupno doprinijeti povećanju mogućnosti zapošljavanja u vašoj zemlji.

Ipak, bh. poljoprivrednici strahuju da neće sve biti kako treba. Ističu da je naša poljoprivreda u veoma lošem stanju već godinama, da se poljoprivrednici bore da prežive i mjesecima čekaju na poticaje koji nerijetko dođu kasno. Svoje proizvode bacaju ili dijele, a rijetki su oni koji su mogu pohvaliti time da ih mogu prodati u cijelosti.

Ne postoji sistemski pristup


Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, kazao je za Klix.ba kako još niko nije razgovarao s poljoprivrednicima da bi im se objasnilo koje su prednosti, a koji eventualni nedostaci SSP-a. Smatra da naši poljoprivrednici nisu spremni za ovakav sporazum koji podrazumijeva slobodno tržište.

Istakao je kako su poljoprivrednici izgubili nadu i vjeru u uspjeh ili zagarantiranu egzistenciju od poljoprivrede te da pokušavaju naći druge izvore prihoda i sele se. Sve je to posljedica vremenskih uvjeta, ali i općenito stanje u bh. poljoprivredi, kaže Pejić.

"Ljudi godinama ne dobijaju redovno poticaje zbog političkih prepucavanja, a tu su i manipulacije kroz sistem inspekcijskih nadzora koji se rade zbog nedostatka novca u budžetu. Političari i državni uposlenici za sebe osiguraju redovna primanja, a svi drugu spadaju u ugrožene kategorije. Sredstva za poljoprivredu se ne isplaćuju i ne povećavaju kako bi trebalo te ne postoji organizirani pristup poljoprivrednom sistemu. Zbog zahtjeva Evropske unije, trgovci u FBiH na policama više ne moraju imati minimalno 50 posto domaćih proizvoda. To ide u prilog uvoznicima i lobijima. Neko uzima profit, a sve na štetu domaćih proizvođača", kazao je Pejić.

 

Reformske teme

Blog

Vijesti