Vijesti

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn doputovat će u BiH početkom decembra i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću uručiti upitnik Evropske komisije sa oko 3.000 pitanja za BiH, rečeno je Feni iz Zvizdićevog kabineta.

                                                                       Foto: EPA

Ovu informaciju je predsjedavajućem Zvizdiću na današnjem sastanku saopćio šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji mu je, također, kazao da će BiH u novembru dobiti novi godišnji izvještaj o napretku za koji se očekuje da će biti bolji nego prošle godine.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU kojeg Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće.

Evropska komisija prilikom dostavljanja Upitnika utvrđuje rok u kojem se odgovori na pitanja trebaju dostaviti, što je obično dva do četiri mjeseca.

Reformske teme

Blog

Vijesti