Vijesti

Poslanici pozicije i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske nemaju ništa protiv održavanja posebne sjednice na kojoj bi se razgovaralo o reformskoj agendi, čije potpisivanje se zahtijeva od Republike Srpske.


 Dok u opoziciji, ali i dijelu pozicije tvrde da je takva sjednica poželjna s obzirom na to da se radi o ozbiljnim stvarima, u najvećoj stranci u Republici Srpskoj, SNSD-u, kažu da nemaju ništa protiv toga, ali da bi bilo bolje napraviti bolju "konekciju" između Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara BiH.

"Nemamo ništa protiv održavanja posebne sjednice, ali ne znam kuda to sve vodi, ako ćemo za svaki problem sazivati posebnu sjednicu", rekao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u NS Republike Srpske.

Gotovo svi poslanici s kojima smo juče razgovarali kažu da su posebne sjednice sazivane i za mnogo manje stvari i da bi bilo dobro da se najviše zakonodavno tijelo na neki način izjasni o reformskoj agendi.

"Mi smo spremni, jer o svim bitnim pitanjima za Republiku Srpsku treba da raspravlja Skupština i da zauzme konačan stav", rekao je Branislav Borenović, šef Kluba poslanika PDP-a u NS Republike Srpske.

Slično misli i Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DNS-a, koja je naglasila da "ne bi bilo loše da NS Srpske da svoje mišljenje". "Na kraju krajeva bilo bi dobro da se svi detaljno upoznamo s reformskom agendom i šta piše u njoj", rekla je Stevanovićeva.

Inače reformska agenda govori o neophodnim reformama BiH na putu ka EU i o onome šta svi nivoi vlasti treba da ispune kako bi se stekli uslovi za povlačenje sredstava od međunarodnih kreditora. Jedan dio tog dokumenta govori i o izradi programa i pripremama za privatizaciju bh. elektroprivreda, što je osnovni razlog zbog čega Vlada Srpske nije dala svoju saglasnost na taj dokument, dok su to učinili Vlada FBiH i Savjet ministara BiH. Zbog nepotpisivanja agende od svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj, Johanes Han, komesar za proširenje EU, otkazao je svoju posjetu BiH najavljenu za 11. juna.

Reformske teme

Blog

Vijesti