Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i premijer FBiH Fadil Novalić nakon sastanka sa koalicionim partnerima poručili su da je pokretanje privrednih projekata prioritet u narednom periodu, naglašavajući da će se nova akciza na duhan, gorivo, alkoholna pića, pivo i bezalkoholna pića uvesti od septembra od čega će se finansirati druga faza autoputa 5C.


"Dogovorili smo da se konačno usvoji program 100 najvažnijih projekata FBiH. To je još uvijek lista namjera onoga što je najvažnije ali cilj je da do kraja mandata pokrenemo trećinu od toga i napravili bismo ogroman korak", kazao je Izetbegović.

On je dodao da će SBB predložiti kandidata za direktora preduzeća Autoceste FBiH, a to je Đenan Salčin, koji je još u martu ove godine predložen za tu poziciju, ali nikada nije zvanično imenovan.

Izetbegović je komentarisao tvrdnje Mladena Ivanića i Milorada Dodika da je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić nezakonito radio kada je usvajao metodologiju o obradi podataka za popis stanovništva.

"Dodik i Ivanić tvrde da je Jukić radio protuzakonito u pogledu usvajanja metodologije za obradu podataka popisa stanovništva. Ako je radio protuzakoniti neka to tužilaštvo ispita, ali ja mislim da nije. Ne možete u ovoj državi tretirati stvari kao da je to švedski stol. U suštini od priče o popisu pravi se jedan virtuelni problem", istakao je Izetbegović.

Kazao je također da bi se u narednih 15 dana na dnevnom redu i Vlade FBiH ali i Parlamenta trebao naći prijedlog rješenja za novi zakon o igrama na sreću, odnosno o oporezivanju kladionica.

Premijer Novalić poručio je da bez uvođenja nove akcize nema ni nastavka izgradnje autoputa, jer nema novca, naglasivši da je i u pismu namjere istaknuto da će nova akciza na duhan, gorivo, alkoholna pića, pivo i bezalkoholna pića biti uvedena od semptembra ove godine, što će omogućiti BiH da se dodatno zaduži za 930 miliona eura.

"Autoceste FBiH su do sada izgradile 103 kilometra autoputa i to je koštalo 680 miliona eura. Dužni smo još 430 miliona eura a to vraćamo iz postojeće akcize. Ako ne uvedemo novu akcizu mi do 2019. godine nećemo imati novca za gradnju autoputa. U pismu namjere smo precizirali da nova akciza mora biti uvedena do septembra. Na osnovu te akcize mi se možemo dodatno zadužiti za 930 miliona eura, što će biti iskorišteno za nova 64 kilometra, a to su Vranduk i Prenj. Ostatak autoputa gradit će se na osnovu ugovora o koncesiji", istakao je Novalić.

Novalić je dodao da MMF nije uslovio domaće vlasti da moraju prodati Bh Telecom i da se to neće dogoditi, kao ni Elektroprivredu BiH. Ipak, određena preduzeća u kojima Vlada FBiH ima manjinski udio bit će privatizovana, što je i ranije najavljivano.

Reformske teme

Blog

Vijesti