Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, na poziv hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu, učestvuju na konferenciji posvećenoj 20. godišnjici Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH pod nazivom "Evropska budućnost BiH - 20 godina nakon Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma" koja je danas počela u Briselu.

Članovi Predsjedništva BiH će na konferenciji održati uvodna izlaganja o dosadašnjim postignućima u BiH, kao i o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Organiziranje te konferencije nastavak je kontinuiranog angažmana svih hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu da Bosna i Hercegovina bude pozicionirana kao visoki politički prioritet EU, saopćili su organizatori.

Slijedom politike novog pristupa EU prema BiH koji je doveo do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. juna, BiH je pružena mogućnost da stavljanjem fokusa na provedbu zahtjevnog reformskog procesa ubrza svoj evropski put i priključi se drugim zemljama jugoistočne Evrope na putu prema članstvu u EU.

Polazište konferencije je da obilježavanje 20. godišnjice Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma otvara mogućnost za daljnji institucionalni napredak BiH na njenom putu ”od Dejtona do Brisela”.

Ujedno uz naglasak na provođenju ekonomskih i socijalnih reformi razmotrit će se i modaliteti postizanja veće funkcionalnosti zemlje i poštivanja ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda i ostalih.

U radu konferencije, između ostalih, učestvovat će visoki dužnosnici Evropskog parlamenta, Evropske komisije, predsjednik EPP-a Joseph Daul, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Brian Yee Hoyt i drugi dužnosnici.

Članovi Predsjedništva BiH sastat će i s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini i evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Josephom Daulom.

Reformske teme

Blog

Vijesti