Vijesti

Prosječna zaposlena osoba u Bosni i Hercegovini od danas prestaje raditi za plaćanje svojih poreza, a počinje raditi za sebe, pokazuje nam platforma www.mojporez.ba. Zato danas želimo obilježiti Dan slobode od poreza za prosječnu zaposlenu osobu u BiH, te ističemo da je prosječna osoba u BiH ove godine radila 197 dana da bi otplatila sve poreze, što je čak 5 dana više nego prošle godine.

Sarajevo, 3. juli, 2018. – Usvajanjem populističkih zakona nekoliko mjeseci prije izbora, entitetske vlade u BiH ugrozile su, ne samo isplatu naredne tranše kredita od Međunarodnog monetarnog fonda, već cjelokupni proces reformi koje bi trebale voditi ekonomskom rastu.

Javni telekomunikacijski operateri u Bosni i Hercegovini, iz godine u godinu bilježe sve manji promet, kao i neto dobit. Iako se na mobilne aplikacije koje nude besplatan razgovor i poruke putem interneta ukazuje kao na glavni uzrok, telekomunikacijski sektor na globalnom nivou se već vidljivo prilagodio novim okolnostima digitalnog doba. To nije slučaj sa domaćim javnim operaterima. Ukoliko se to ne dogodi, javni operateri bi se mogli naći pred ozbiljnim finansijskim problemima.

Dan slobode od poreza je značajan datum za poreske obveznike i donosioce odluka jer pokazuje koliko dugo Bosanci i Hercegovci trebaju raditi kako bi platili sve ovogodišnje poreze. Danas je bh. društvo teoretski zaradilo dovoljno da plati svoje poreze, stoga svim građanima želimo sretan Dan slobode od poreza! Tim povodom Centar za politike i upravljanje i UG "Zašto ne" predstavljaju ažuriranu web stranicu www.mojporez.ba na kojoj možete izračunati Vaš lični Dan slobode od poreza – dan kada prestajete raditi za otplatu poreza, a počinjete raditi za sebe.

Centar za politike i upravljanje upozoravao je na pad dobiti BH Telecoma još od 2014. godine, te precizno navodio razloge koji uveliko prevazilaze besplatne mobilne aplikacije.

Dostavljanje prijedloga zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima Parlamentu FBiH određeno je kao jedini uslov za zaključenje drugog pregleda u okviru Proširenog aranžmana sa MMF-om i dobijanje treće tranše kredita, što ukazuje na to da se stalno smanjuju očekivanja od institucija u BiH. Reformske mjere od samog početka Aranžmana nisu provođene u skladu sa zacrtanim rokovima, a sada dolazimo u opasnost od dodatnog usporavanja procesa, pogotovo u 2018. kao izbornoj godini.

Vlada FBiH mora dostaviti Parlamentu FBiH prijedloge zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima u skladu sa preporukama osoblja MMF-a kao uslov za zaključenje drugog pregleda Proširenog aranžmana BiH sa MMF-om, dogovoreno je između predstavnika BiH i osoblja MMF-a koji su boravili u posjeti Sarajevu i Banjaluci od 7. do 21 maja. Navedeni dogovor mora odobriti i Izvrši odbor MMF-a.

Istraživač Centra za politike i upravljanje (CPU) Tarik Moćević učestvovao je jučer na Simpoziju „Pojas i put i duhovno povezivanje naroda“ u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH, gdje je prezentovao rezultate istraživanja o trendovima javnih investicija u BiH koje CPU trenutno provodi.

Centar za politike i upravljanje (CPU) poziva entitetske ministre finansija da što prije postignu dogovor na osnovu kojeg će Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO) što prije definisati raspodjelu sredstava od putarina kako bi ta sredstva, neophodna za nastavak gradnje autoputa i puteva, bila odblokirana.

Od ukupno 39 mjera sa određenim rokom iz originalnog Pisma namjere institucija u BiH MMF-u, do danas je implementirano njih svega 15 (38,5%), a pridržavalo se četiri od šest kontinuiranih mjera. Od sedam mjera koje su prvobitno bile uslov za dobijanje druge tranše kredita ispunjeno ih je pet, dok je za dvije pomjeren rok za implementaciju. Na osnovu navedenog, CPU zaključuje da aranžman sa MMF-om karakteriše usporeno provođenje preuzetih reformskih mjera i fleksibilnost MMF-a kada su u pitanju uslovi za zaključenje pregleda i dobijanje tranši.

Predstavnici Zajedničke radne grupe za izradu Strateškog okvira za reformu javne uprave za period 2018. – 2022. godine na danas održanom sastanku u Tesliću usaglasili su šesti dorađeni nacrt Strateškog okvira koji će biti poslan Vijeću ministara BiH, Vladi Republike Srpske, Vladi Federacije BiH i Vladi Brčko distrikta BiH na razmatranje, saopštio je Ured koordinatora za reformu javne uprave. 

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda zaključio prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana sa BiH, kojim je odobrio isplatu 75 miliona eura druge tranše kredita, te zaključio konsultacije prema članu IV za 2017. godinu sa BiH. 

Institucije u BiH su krajem januara 2018. godine uputile Međunarodnom monetarnom fondu novo Dopunsko pismo namjere.

Parlament FBiH usvojio je novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Nakon što je to 24. januara učinio Predstavnički, jučer je Prijedlog zakona usvojen i u Domu naroda.

Poslanici u Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH većinski su podržali na današnjoj vanrednoj sjednici Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, prenosi portal Klix.ba.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt restrukturiranja željeznica Republike Srpske vrijedan 51,3 miliona eura, saopštilo je Vijeće ministara.

Vijeće ministara BiH danas je na 128. sjednici usvojilo Prijedlog strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine (2018 – 2021), koji će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri, saopštilo je Vijeće ministara.

Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine više nije uslov za drugu tranšu iz Proširenog aranžmana kojim MMF podržava provedbu reformi u Bosni i Hercegovini. Prema informacijama dobijenim od Misije MMF-a u BiH, rok za usvajanje ove mjere je pomjeren. Tako ova mjera više ne predstavlja „prethodnu mjeru“.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović dobio je danas pozitivno mišljenje Vlade RS na strateški plan ruralnog razvoja BiH, čime su se stekli uslovi da se, s obzirom da su ranije osigurana mišljenja drugih nadležnih institucija, ovaj okvirni razvojni dokument odmah uputi na usvajanje Vijeću ministara BiH, prenosi portal Klix.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić pismenim zahtjevom tražio je od predsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH Edina Mušića i Lidije Bradare da za vikend zakažu sjednice na kojima bi između ostalog bio razmatran budžet za 2018. godinu i Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), prenosi portal Klix.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj su trebale biti razmatrane dvije mjere iz Aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom - budžet FBiH za 2018. godinu i Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju - prekinuta je jučer, prenosi portal Klix.

Međunarodni monetarni fond (MMF) doznačit će BiH nova sredstva po ispunjavanju preostalih uslova u okviru aktuelnog Proširenog aranžmana, u iznosu od približno 76 miliona eura, saopšteno je nakon posjete Misije MMF-a BiH, prenosi portal Klix.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da svako rasterećenje u privredi mora da se reflektuje i na visinu plata.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o akcizama, Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja. 

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH. Da bi izmjene stupile na snagu potrebno je da Prijedlog u identičnom tekstu usvoji i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Prilikom rasprave o ovom zakonu riječ je uzeo opozicioni delegat Martin Raguž (HDZ 1990) koji je kazao kako će podržati set zakona o akcizama s obzirom na to da su se i stranke vlasti, a i stranke opozicije obavezale na sprovođenje mjera iz reformske agende. Modifikovani prijedlog s pratećim poboljšanjima je usaglašen na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Vijeća ministara BiH, a nakon niza obavljenih konsultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju delegacije EU u Sarajevu.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cijene cestarina, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

"Stoga ne bi bilo utemeljeno da se uvećanje akciza i cestarina posmatra kao udar na stanovništvo, jer cilj zbog kojeg se uvodi u potpunosti opravdava razloge uvođenja, a navedene prednosti koje izgradnja ove vrste infrastrukture nosi sa sobom ukazuju na to da je realno očekivati poboljšanje standarda stanovništva kroz nova zapošljavanja, stvaranje novih prihoda, izgradnju dodatne infrastrukture u vidu izgradnje vrtića, škola, bolnice, domova za stare i iznemogle osobe i drugog, i u krajnjem očekivani rast standarda stanovništva će možda potaknuti i natalitet, što je izuzetno važno za BiH s demografske tačke gledišta", piše u obrazloženju.

Državna vlast tvrdi da uvećanje prihoda po ovom osnovu i njihovo usmjeravanje na razvoj u vidu izgradnje autocesta i cesta približava BiH zemljama okruženja po nivou razvijenosti, čime se doprinosi stvaranju uvjeta za uključivanje u regionalno razvijenije tranzitne države, što prvenstveno otvara mogućnost iskorištavanja drugih resursa kojim BiH raspolaže i razvijanja do sada nerazvijenih privrednih grana kao što je razvoj turizma.


Izvor: klix.ba

Porezni obveznici iz Federacije Bosne i Hercegovine do kraja novembra 2017. godine u budžet Porezne uprave FBiH uplatili su 4,37 milijardi KM, po osnovu javnih prihoda, što je povećanje od 9.40 posto u odnosu na isti period prošle godine. Izraženo u novcu, porezni obveznici su svoje uplate po osnovu javnih prihoda povećali za više od 375 miliona KM, od čega je gotovo polovina uplaćena u Kantonu Sarajevo, odnosno 156 miliona KM.

Na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH danas je prihvaćen Nacrt zakona o penzijsko-invaldiskom osiguranju, čime je napravljen jedan korak naprijed ka ispunjavanju zahtjeva penzionera. Ipak, predstoji još mnogo posla do konačnog usvajanja zakona, a krajnji rok koji su penzioneri dali vlastima u FBiH je do kraja godin, prenosi portal Klix.ba.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da Savez za promjene smatra kako postoje alternativni načini putem kojih se može finansirati izgradnja cesta u BiH, prenosi portal Klix.ba.

Reformske teme

Blog

Vijesti