Odgovorna agenda

U Federaciji je već neko vrijeme aktuelna priča o izmjenama zakonskih rješenja koja se tiču doprinosa i poreza na dohodak, pa dok smo još na vrijeme, želimo podsjetiti nadležne institucije na važnost transparentnosti i inkluzivnosti kod ovakvih zakona. Ovo su zakoni koji utiču direktno na gotovo sve građane u Federaciji, i radne verzije su već postale predmet kritika i raznih analiza i prije dolaska u parlamentarnu proceduru. Socijalni partneri se ni na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za FBiH (održanoj u ponedjeljak) nijesu složili oko najnovijih prednacrta koje im je dostavila Vlada FBiH.

Zato je važno da Vlada u ovaj proces uključi sve zainteresovane strane, i da se obezbijedi dovoljno vremena da se i građani uključe putem javnih konsultacija i javnih rasprava. Jednako je važno da se urade precizne analize uticaja novih fiskalnih propisa na ekonomiju, a zatim da se medijima tj. javnosti objasni uticaj novih zakonskih rješenja na primanja građana/ki.

Slučaj Hrvatske: Poreska reforma u prvih 100 dana vlade

Nova Vlada premijera Plenkovića je u prvih 100 dana Vlade donijela opsežnu poresku reformu koja se počela implementirati od 1. januara 2017. godine. Ovako ubrzan proces doveo je do određenih zabuna u javnosti, studentskih pobuna, kao i kritika od strane civilnog društva. Platforma 112 (koja okuplja oko 70 organizacija civilnog društva) u svom osvrtu na prvih 100 dana Vlade premijera Plenkovića konstatuje: Posebno brine što su u procesu donošenja porezne reforme prekršeni zakoni (Zakon o pravu na pristup informacijama i Zakon o procjeni učinaka propisa) i prethodna dobra praksa savjetovanja sa zainteresiranom javnosti jer ni savjetovanje ni prethodna procjena učinaka propisa nisu provedeni.

Da raspoloženje javnosti prema poreskim promjenana nije pozitivno jasno pokazuje i glasanje na sajtu index.hr gdje je ministar finansija Zdravko Marić dobio samo 2800 pozitivnih, a čak 7400 negativnih ocjena od strane posjetilaca sajta. U opisu piše da je on autor porezne reforme koju su kritičari odmah prozvali Superhikovom reformom, jer uvodi plaćanje poreza na prvu nekretninu, podizanje plaća bogatijima uz snažnije oporezivanje honoraraca. Ne ulazeći u komentarisanje detalja poreske reforme u Hrvatskoj, jasno je da 100 dana nije dovoljno ako Vlada želi da uključi sve zainteresovane strane u dijalog, i da spriječi pogrešne interpretacije zakona.

Da li će nas Vlada FBiH pozitivno iznenaditi?

Na panel diskusiji o poreskom rasterećenju rada u BiH održanoj početkom decembra 2015. u Sarajevu, istaknuto je kao veoma važno transparentno donošenje odluka i kreiranje nacrta zakona u saradnji sa socijalnim partnerima i zainteresiranim stranama, kroz argumentovan kompromis, jer će na taj način kvalitet i provodivost zakona biti znatno bolja. Kako se i gospodin Goran Miraščić, savjetnik premijera Vlade FBiH složio sa ovim zaključkom, nadamo se da će Vlada FBiH pokazati da u ovom procesu može bolje od onoga na šta smo navikli npr. prilikom donošenja novog Zakona o radu prošle godine.

Koliko trenutno plaćate poreza na svoju platu i kako se troši vaš novac?

Centar za politike i upravljanje i U.G. Zašto ne? pokrenuli su platformu www.mojporez.ba koja služi kao lični poreski kalkulator za sve građane/ke u BiH i daje vam tri važne informacije. Prvo, na ovoj stranici možete izračunati koliko plaćate poreza i doprinosa u odnosu na vašu neto platu i mjesečnu potrošnju. Zatim, u odnosu na vaše lične podatke o potrošnji dobijate svoj "Račun za javne usluge" koji će vam pokazati šta sve finansirate vašim novcem. Na kraju, aplikacija će vam izračunati vaš lični Dan slobode od poreza, koji je simbolični dan kada prestajete raditi za izmirenje poreskih obaveza i počinjete raditi za sebe. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Centra za politike i upravljanje. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. CPU zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Reformske teme

Blog

Odgovorna agenda na Facebook-u