Odgovorna agenda

Rok za uvođenje jednošalterskog sistema u Federaciji istekao je prije tri mjeseca, objašnjenja nije bilo, a novi rokovi su se počeli pominjati tek od septembra. Riječ je o veoma važnoj reformi koja će značajno olakšati poslovanje tj. registraciju preduzeća u Federaciji, te na taj način uštedjeti vrijeme i novac sadašnjim i budućim preduzetnicima. Zato je važno da se Vlada i Premijer FBiH prema ovom pitanju ophode odgovorno, uz precizne, a ne paušalne izjave i ocjene.

Podsjećamo, ako želite da registrujete preduzeće u Federaciji, trenutno je proces komplikovan, spor i skup. Morate posjetiti pet adresa, imati deset dokumenata, a procedura u idealnom slučaju traje oko dva mjeseca. Zato je BiH u izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja za 2016., u dijelu pokretanja posla zauzela 175. mjesto među 189 zemalja. U RS jednošalterski sistem je uspostavljen, tako da se sa potrebnim papirima ide i sve se završava na jednoj adresi, ali brzina procedure još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou.

Ova važna mjera uvrštena je u ažurirani Akcioni plan za realizaciju Reformske agende Federacije BiH. U dijelu naslovljenom Poslovna klima i konkurentnost, tačke 12. i 13. jasno definišu da su za pojednostavljenje registracije i uspostavljanje one stop shop-a odgovorni Vlada i Premijer FBiH i da je okvirni vremenski rok jun 2016. godine.

Do juna 2016. se nisu uspostavili one stop shop-ovi. U pismu namjere MMF-u iz jula 2016. godine takođe nalazimo obećanje vezano za uvođenje jednošalterskog sistema, bez ikakvih rokova: “U konsultacijama sa Svjetskom bankom, unaprijedit ćemo propise koji reguliraju oblast poslovanja, uključujući uvođenje jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH s ciljem uspostavljanja elektronske registracije putem interneta kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj, istovremeno usklađujući proces registracije u oba entiteta.” (Zahtjev za odobravanje Proširenog aranžmana (Extended Fund Facility), str 50.)

U septembru smo saznali da je Vlada FBiH otpočela sa projektom uspostavljanja jednošalterskog sistema registracije i da je rok da se projekat završi ljeto 2018. godine. Premijer Fadil Novalić je izjavio da je cilj projekta da se proces registracije preduzeća skrati na tri dana, i da se sa 12 procedura dođe na dvije.  Takođe, kako je ovo jedan kompleksan zadatak koji podrazumijeva saradnju i harmonizaciju između entitetske i kantonalnih vlasti, Vlada je imenovala dvanaestočlanu interresornu radnu grupu koja ima zadatak da ispita trenutno stanje i predloži mjere, zakonske izmjene i dalje aktivnosti.

Iz svega navedenog, postavlja se niz pitanja. Da li Vlada FBiH planira probiti svaki rok postavljen u Akcionom planu za provedbu Reformske agende? Da li Vlada FBiH planira mijenjati Akcioni plan svog tromjesečija (prisjetimo se zaboravljenih mjera za smanjenju opterećenja na rad i proširenja poreske osnove)? Zašto se rokovi ne poštuju? Postavljaju li se rokovi u strategijama i akcionim planovima na osnovu činjenica i konkretnih analiza ili na osnovu proizvoljnih želja i neutemeljenih pretpostavki? Na kraju ostaje i vrlo važno pitanje: zbog čega se međunarodni zvaničnici ne oglašavaju o radu Vlade FBiH, kada on zasluži negativnu kritiku?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Centra za politike i upravljanje. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. CPU zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Reformske teme

Blog

Odgovorna agenda na Facebook-u