Odgovorna agenda

Poslednje izmjene Izbornog zakona u BiH usvojene su početkom ove godine, a kako se bliže prvi izbori koji će se sprovoditi po novim pravilima, važno je da se podsjetimo najbitnijeg.

Veća kontrola partija nad raspodjelom mandata

Najvažnija izmjena tiče se pravila oko raspodjele mandata kandidatima sa partijskih lista, gdje je znatno povećan procenat glasova koji kandidat treba da dobije da bi dobio mandat nezavisno od mjesta koje ima na partijskoj listi.

Na opštinskom nivou, mandati koje je osvojila lista raspoređuju se najprije među kandidatima sa te liste, u odnosu na broj glasova koji je kandidat osvojio, AKO je taj broj veći od 10% ukupnog broja glasova koje je lista dobila. Upravo poslednjim izmjenama zakona je ovaj prag povećan sa 5% na 10%. Ostatak mandata se raspodjeljuje prema mjestima na listi koja je partija ranije utvrdila, BEZ obzira na broj osvojenih glasova birača.

Na kantonalnim i višim nivoima vlasti, situacija će biti još gora jer je prag povećan sa 5% na 20%, a kako je gotovo nemoguće preći 20% ukupnih glasova liste, ovo znači da ćemo na opštim izborima 2018. faktički imati sistem zatvorenih lista.

Iako će ovo više doći do izražaja na kantonalnim i drugim izborima za predstavnička tijela nego na lokalnim, i ovdje je važno za notirati. Ovakva rješenja dovode do toga da su partijske liste zatvorenije, tj. da partije imaju veću kontrolu nad raspodjelom mandata nego ranije, dok glas građana gubi na vrijednosti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Centra za politike i upravljanje. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. CPU zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Reformske teme

Blog

Odgovorna agenda na Facebook-u