Izvan kutije

Globalno upravljanje, dobro upravljanje, loše upravljanje: poput mnogih poštapalica u području međunarodnog razvoja, riječ je počela da znači različite stvari različitim grupama.

Dakle, šta je to upravljanje? U svom najčišćem obliku opisuje strukture i procese donošenja odluka koje omogućavaju državi, organizaciji ili grupi ljudi da sprovodi poslove. Najočigledniji među njima je vlada koja vodi zemlju, kao i uprave i skupine koje osiguravaju njenu bezbjednost i učinkovitost.

Ali to nije samo vlada koje upravlja: institucije poput MMF-a, Svjetske banke i Ujedinjenih nacija, na primjer, imaju autoritet koji je prepoznat širom svijeta. Ova tijela primjenjuju multilateralni pristup svjetskim poslovima, okupljajući lidere javnog i privatnog sektora, kao i članovi šireg društva, kako bi postigli zajednički prihvatljive ciljeve i pozabavili se prijetnjama međunarodnoj sigurnosti.

Poslovni sektor je još jedan dio slagalice, uglavnom zabrinut kako kompanije regulišu sebe i doprinose regulaciji globalnih okvira. Ova druga zabrinutost raste na značaju. "U današnjem odborima, postoji ogroman osjećaj nesigurnosti oko geopolitike", kaže Jim Hagemann Snabe u Svetskom ekonomskom forumu. Ali ohrabruje činjenica, kada se privatni sektor sa dobro reguliše (tj. kada je efikasan i odgovoran) preduzeća su u boljoj mogućnosti da donose odluke potrebne za rješavanje širih globalnih izazova, poput povećanja zaposlenosti ili promovisanja održivog razvoja.

Zašto postoji toliko tipova upravljanja?

"Upravljanje je velika riječ koja uključuje ljudska prava, slobodu govora, ekonomske transakcije na svjetskom nivou", rekao je jednom prilikom američki internet pionir Vint Cerf. Bez obzira da li se odnosi na internet, finansijska tržišta ili okoliš, upravljanje je centralni koncept u većini područja i nivoa ljudske aktivnosti, od geopolitike, preko organizacija sve do pojedinačnih građana.

U kontekstu Svjetskog ekonomskog foruma, riječ upravljanje se obično primjenjuje na zakone i standarde koji se odnose na globalnu zajednicu, i načine na koje ih transnacionalne tijela, vlade i korporacije implementiraju.

Kako je globalno upravljanje nastalo?

Kako se Drugi svjetski rat bližio kraju, 44 saveznika, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Francusku, se okupilo da uspostavi globalne institucije koje su vodile ekonomsku i političku scenu u proteklih nekoliko decenija. Glavne među njima su Svjetska banka, MMF-a i Opći sporazum o carinama i trgovini, čiji je multilateralni stil upravljanja (u kojem su najmoćnije zemlje svijeta uključene i pregovaraju s drugim zainteresiranim nacijama) bio definirajući model autoriteta našeg doba. Međutim, ovo bi se moglo uskoro promijeniti.

Zašto globalno upravljanje ne funkcioniše?

Od finansijske krize 2008. godine do tragičnih sukoba u Siriji i evropske izbjegličke krize, moć vlada i globalnih institucija da ublaže geopolitičke tenzije i da osiguraju sigurnost u svijetu slabi. Svjetski režimi doživljavaju eroziju autoriteta pred intenziviranim prijetnjama. Glavne među njima, prema Izvještaju i globalnim rizicima Svjetskog ekonomskog foruma (Global Risk Report 2016) su klimatske promjene, energija, nestašica vode, migracije i oružje za masovno uništenje.

Šta možemo očekivati?

Trenutno je izazov za vlade, međunarodne institucije i neformalne organizacije da adresiraju brojne promjene koje se dešavaju na geopolitičkom pejzažu. Moraju da ih brzo razumijeti, i trebaju započeti formuliranje efektivnog odgovora. Ovdje su prioritet klimatske promjene, za koje se prema Global Risk 2016 izvještaju očekuje da će značajno zategnuti međunarodnu sigurnost u narednih 15 godina, povećavajući natjecanje za resurse kao što su voda i zemljišta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Centra za politike i upravljanje. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. CPU zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Reformske teme

Blog

Odgovorna agenda na Facebook-u