Izvan kutije

Australska vlada je najavila da će povećati porez na duhan za 12,5% svake godine u periodu od 2017. do 2020. godine. Do 2020. godine prosječna kutija cigara će vjerovatno koštati 45 AUD (australijskih dolara) ili oko 55 KM ($34).

Australija već ima reputaciju kao jednog od najskupljih mjesta za život. Prošle je godine je prema izvještaju Deutsche Bank proglašena najskupljom zemljom na svijetu.

Bilo kako bilo, Australijski Trezor gleda na povećanje kao na zdravstvenu mjeru. Ona će također dovesti zemlju u ravan sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja savjetuje da iznos poreza bude 70% od cijene cigareta. Do 2020 će 69% cijene australijskih cigara biti porez, što će donijeti 4,7 milijardi AUD (oko 6 milijardi KM) u naredne četiri godine, rekao je  šef trezora Scott Morrison.

Gdje su porezi najveći?

Naredna skala pokazuje zemlje u kojima najveći postotak ukupne cijene cigara čini ukupan porez. Podaci se odnose na posljednju dostupnu, 2014. godinu.

Gdje su porezi na cigarete najveći?

Bosna i Hercegovina se nalazi na vrhu, gdje 86% ukupne cijene cigareta čine porezi. Izrael i Slovačka je slijede na listi Top 10. Pušači u svih 10 prvih zemalja plaćaju preko 80% poreza na njihove cigare.

Ukupan porez uključuje specifične akcize na cigarete, ad valorem akcize (procenat od ukupne cijene), PDV, carine i ostale takse.

Da li su porezi efektivna prevencijska mjera?

Zdravstveni rizici povezani sa pušenjem su dobro dokumentovani, a širom svijeta se povlače potezi da se smanji rasprostranjenost pušenja. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2015. godine, "povećanje poreza na duhan je daleko najefektivnija politika suzbijanja njegovog korištenja".

Izvještaj ukazuje na istraživanje koje pokazuje da povećanje cijene od 10% u zemljama sa visokim dohotkom u prosjeku smanjuje ukupno korištenje duhana za 4%. Rezultati u zemljama sa srednjim i niskim dohotkom su više varijabilni, ali prema autorima, često ukazuju na veće smanjenje.

Pad rasprostranjenosti pušenja i smrti od raka pluća prati visok rast cijene u Francuskoj.

Pored stvaranja prihoda, veći porezi također smanjuju smrtne slučajeve vezane za duhan i poboljšavaju ukupno zdrvlje stanovništva. Dokazi iz Francuske potcrtavaju ove koristi:

Ovaj grafikon potcrtava pad broja pušača i smrti uzrokovanih rakom pluća dok cijene cigareta rastu.

Uz dokumentovane koristi i uticaj rasta cijena i poreza, vlada u Australiji se nada da će njihov rast imati isti uticaj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Centra za politike i upravljanje. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. CPU zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Reformske teme

Blog

Odgovorna agenda na Facebook-u